Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 21 April 2011

boley elak tak ?

      nape nape ?? hmm...sakit kepale la..oke, tanak wat cite dongeng kat cni.juz nak share punca2 sakit kepala n cara merawat. 1st of all, migrain ngan sakit kepala, is it the same??? takpe la, tiap kali aku sakit kepale, aku dah rase mcm nak pecah kepale ni ala2 migrain.so, jom jom kite cite psal migrain oke. erm, migrain means gegaran n selalu nye terjadi nye sakit kepale tu hanye kat sebelah kepala sahaja. tak kanan, kiri. tak kiri, kanan. migrain ni tak kire peringkat umur.so sume golongan tak kire muda or tua, tak terlepas dr possibility d serang migrain yg sgtt mengganashhh!huh =.=' saluran darah dlm otak akan membesar dan bersame dgn rangsangan saraf berhampiran dgn saluran darah. means, bile de nye perubahan kat saluran darah kite, dats y la kepale kite sakit.adoyaiii..:( antara sebab2 utama sakit kepala a.k.a migrain : 
~ tekanan
~ kemurungan
~ sakit gigi dan tulang rahang
~ tekanan darah tinggi
~ kejang otot
~ pengambilan dadah dan racun
      mmg sume org takley nk elak.even baby kat atas ni pun tak boley nk elak :D tp boley cegah kan? ni ade sket tips2 tuk mencegah dr terkena migrain.apepun, ni juz ikhtiar kite..selebey nya, kite serah kpd pencipta kite.ALLAH:)
~ membaca Al-Quran dan berzikir
~ senaman
~ minuk air secukup nye ( 8 gelas sehari )
~ rehat kan diri
~ berendam
~ urut titik d belakang telinga
~ urut titik tengah antara dua mata
~ meditasi
       orait then, tu je nak share. sbb rase dah tak tahan sangttt ngn sakit kepale ni.so same same la kite mencuba dan berikhtiar. Allah lebey mengetahui segala nye..:)



4 comments:

  1. hm, best blog nie, lagu tu best!

    ReplyDelete
  2. hehe. thanx ayuni. bdw, i'm freshie here. mintak tunjuk ajar ye:)) <3

    ReplyDelete
  3. i do i do i do do do do do :D..haha

    ReplyDelete